Nadat ik het boek van Arne en Carlos binnen had, begon ik enthousiast met mijn eerste kerstbal. Ik ben tegen een aantal beginnersfouten aangelopen, die ik hier graag wil delen, zodat anderen niet dezelfde fouten hoeven maken.

Om te beginnen adviseren de mannen in het boek om bamboe sokkennaalden te gebruiken. Hier in het dorp waren die niet te koop (en ik wilde natuurlijk direct beginnen…) dus ik kocht stalen naalden. Dat ging tot op zekere hoogte goed, totdat het minderen begon. Vanaf dat moment vielen de naalden om de haverklap uit mijn werk en moest ik de steken weer ophalen. De reden dat Arne en Carlos bamboe naalden adviseren, is omdat deze wat stroever zijn en dus minder snel uit het werk glijden.

In het boek wordt wol van Rauma geadviseerd, je deze bijvoorbeeld kopen bij Wolinhuis. Maar ik zag ook in de boekenwinkel in het dorp pakketjes liggen, waarvan je 5 of 6 ballen kunt breien. Kijk dus eens rond bij jou in de buurt, en als je het niet kunt vinden dan zijn er de webshops.
Ikzelf ben aan de slag gegaan met sokkenwol van Regia (de X-mas editie) en deze geeft een fijne steek. Dat er door de ‘kerst-editie’ van de Regia sokkenwol een gouddraad is geweven,  maakt hem extra geschikt voor de feestmaand december. Helaas is deze wol niet meer leverbaar door de fabrikant.

Dat de gladde stalen naalden stevig in het breiwerk bleven zitten tijdens het jacquardbreien, kwam omdat mijn jacquard te strak werd. Toen de bal eenmaal af was, had hij dan ook meer weg van een ei dan van een kerstbal. Dus een tip: let er op dat er voldoende speling is aan de achterkant van het breiwerk, let hierop bij het afwisselen van de twee kleuren wol.

Een andere fout die ik maakte, was dat ik de draden aan de achterkant om en om draaide. Ik deed dat om ervoor te zorgen dat er geen grote lussen ontstaan, als je meerdere steken in één kleur moet maken, alvorens de andere kleur weer aan de beurt is. Je snapt al wat er gebeurde, de draden raakten in elkaar verstrengeld. Terwijl dat helemaal niet hoeft, omdat er een trucje is, om ervoor te zorgen dat de achterkant van het breiwerk er als geweven uit komt te zien. (tip 4)

Dit instructiefilmpjeheeft mij geholpen om dit onder de knie te krijgen, met behulp van de twee-handen-techniek. In het Engels wordt jacquardbreien Fair Isle Knitting genoemd. Het gaat in totaal om 4 steken die je aan moet leren, en je moet leren om zowel links- als rechthandig steken te maken. Maar als je even oefent en je hebt het door, dan scheelt het aanzienlijk. De achterkant van het breiwerk wordt veel gelijkmatiger.

Dus samengevat:
1. Bamboe naalden
2. Kop de juiste wol (bijvoorbeeld Rauma)
3. Trek de draden niet te strak aan
4. Leer jezelf de geweven jacquardsteek (met twee handen) aan

Advertenties