De doos gaat op de post

Ook dit jaar houdt Save the Children een brei-actie, dit keer voor kinderen in Centraal-Azië. Kinderen daar worden na de geboorte vaak niet aangegeven bij de burgerlijke stand, waardoor ze officieel niet bestaan. Daardoor kunnen deze kinderen geen gebruik maken van zaken als  medische zorg en onderwijs.

Save the Children wil ouders stimuleren om wel aangifte te doen van de geboorte van hun kindje en ze doen dat door de ouders een gebreid mutsje als kraamcadeau te geven. Twee vliegen in één klap: het kind staat ingeschreven en het heeft bescherming tegen de kou. Baby’s verliezen namelijk de meeste lichaamswarmte via hun hoofd.

mutsje-breien-voor-goed-doel-1

Meedoen is simpel: ga naar de pagina van Save the Children Brei-actie, download het patroon en brei een mutsje (meer mag ook). Tot 31 maart 2013 kun je ze insturen.

Op de vraag waarom ze om zelfgebreide mutsjes vragen (in plaats van ze ter plekke te laten produceren) zegt Save the Children het volgende:

Tijdens onze vorige breicampagne (Brei voor India) hebben we gemerkt dat het mutsje bovendien een incentive was voor moeders die we moeilijk konden bereiken, om deel te nemen aan onze programma’s. We hopen dat vooruitzicht van een kraamcadeautje uit Nederland ouders in Centraal-Azië zal stimuleren om aangifte te doen van de geboorte van hun kind.

Daarnaast willen we met deze actie het Nederlands publiek laten zien dat met een eenvoudige handeling, zoals het breien van een mutsje, een brug kan slaan tussen mensen die zich in compleet verschillende leefomstandigheden bevinden. Hoe bijzonder is het tenslotte om een mutsje te breien voor een baby in Centraal-Azië en hoe bijzonder is het aan de andere kant om een mutsje te ontvangen die iemand in Nederland eigenhandig heeft gemaakt? In die zin heeft deze actie deels een symbolische functie.

Zelf ben ik sinds vorig jaar bezig met het breien van mutsjes. Ik heb er nu 32 af, de wol is op, de doos is vol, dus ik ga ze versturen. Maar er is nog een maand te gaan, dus voor iedereen die dit een goed idee vindt; brei een mutsje en stuur het naar:

Sam’s Kledingactie voor Save the Children
De Steenbok 11B
5215 MG Den Bosch

IMG_0073De laatste mutsen die in elkaar gezet zijn… de doos kan op de post

Eén reactie

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.