Zaterdag in de Liduinabasiliek in Schiedam een heel bijzonder feestje meegevierd; zuster Maria Nadiya Beznadiynych legde haar eeuwige geloften af. Ik kan me voorstellen dat deze mededeling vragen oproept. Dus voor ik ga vertellen over het handwerkje waar ik het over wil hebben, eerst wat katholieke achtergrondinformatie;

De (eeuwige) professie ofwel het afleggen van de (eeuwige) geloften houdt in, dat een religieus zijn/haar geloften van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid doet. Daarnaast legde zuster Maria Nadiya nog een vierde gelofte af, namelijk die van toewijding aan Maria. Dit is gebruikelijk in haar congregatie.

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk kennen we verschillende orden en congregaties.  Eén van de jongste congregaties, die van de religieuze Familie van het Mensgeworden Woord  is in 1984 opgericht door Pater Carlos Miguel Buela. De Familie van het Mensgeworden Woord bestaat uit een mannelijke tak (het instituut van het Mensgeworden Woord, IVE), een vrouwelijk tak (het instituut van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará, SSVM) en een seculiere Derde Orde. De zusters worden ook wel “Blauwe zusters” genoemd, naar de kleur van hun habijt. Welnu, het feestje was dus een feestje bij de Blauwe Zusters.

Blauwe Zusters uit Heiloo (foto bisdom Haarlem-Amsterdam)
Blauwe Zusters uit Heiloo (foto bisdom Haarlem-Amsterdam)

De congregatie kent naast een apostolische tak, ook een tak van contemplatieve zusters. Contemplatieven zijn volledig gericht op een leven van gebed, stilte en boete om het missionaire werk te ondersteunen. De andere zusters werken missionair, zij treden naar buiten: bijvoorbeeld door te werken voor bejaarden, wezen en gehandicapten, door in parochies mee te werken aan katholieke catechese (geloofsonderwijs) en christelijke liefdadigheidswerken te verrichten.

De kloosternaam van zuster Maria Nadiya Beznadiynych betekent: “Maria, hoop der hopelozen“. Het is een aanroeping uit de Oekraïense traditie. Het is bij het Instituut van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará gebruikelijk dat novicen een nieuwe naam ontvangen, die altijd met “Maria”begint, en dan volgt er een speciale aanroeping van OLV of een verschijningsplaats, of een mysterie uit het leven van Christus of Maria. Zuster Nadiya ontving deze naam mede als teken van verbondenheid met de Oekraïne, land van oorsprong van de familie van haar vaders kant.

Dit is het zogenaamde kruis van Matará dat de zusters dragen
Dit is het zgn ‘Kruis van  Matará’

Enfin, tot zover eerst een beeld van over wie we het hebben, nu gaan we het hebben over het cadeautje. Nu was dit de eerste keer dat we een professie meemaakten, en ik vroeg me af: wat gaan we cadeau doen? Financiële ondersteuning van de projecten, dat leek ons passend, maar daarnaast wilde ik ook nog iets persoonlijks doen.

Alweer enige tijd geleden vond ik een borduurpatroontje van een Christusmonogram (Chi Ro). Het is een afkorting van de Griekse naam ΧΡΙΣΤΟΣ (Christus), waarbij de eerste twee letters, Χ (Chi) en Ρ (Rho), tot een monogram gevormd zijn. Een boekenlegger met dit symbool leek me wel een passend cadeautje.

Ik heb het monogram met behulp van een stramien van soluble canvas op bruin vilt geborduurd. Na het borduren leg je het werk 5 tot 10 minuten in een warm sopje met wasmiddel, waardoor het stramien oplost. Nog een laagje vilt tegen de achterkant om af te werken en voilá, een klein persoonlijk cadeautje:

Boekenlegger Chi Ro
Boekenlegger Chi Ro
Nog even bijsnijden...
Nog even bijsnijden…

Advertenties