Zoals op ons gezamenlijke blog te lezen valt; binnenkort verwachten we gezinsuitbreiding. Er komen 3 mannenratten bij ons wonen.

Nu valt er over ratten heel veel te vertellen, maar als doe-het-zelver (m/v) kun je ook van alles voor ze maken. Ratten zijn gezelschapsdieren, ze wonen graag in een groep, doen dingen samen en liggen graag bij elkaar. Daarnaast moet er ook wat uitdaging zijn, ze moeten kunnen klimmen en spelen. Je kunt je kooi inrichten met hangmatjes (om in te ‘chillen’), buizen (om doorheen te racen), plateaus (voor een gesprek op niveau), ladders en huisjes.

Op internet is op diverse plekken goede uitleg te vinden over het zelf maken van hangmatten en huisjes van stof. Met wat handigheid, een stuk fleece en een gezellig katoentje is het zo voor elkaar. Voor uitleg in het Nederlands kijk je op de website van Jollyrats <– klik op de naam voor de link. En op Ratropolis.com heb ik een prachtig document met patronen kunnen downloaden. (deze patronen zijn geschreven in het Engels, de maten zijn gegeven in inches)

Ik ga hier dus geen verhandeling houden over hoe je zo’n hangmatje maakt, dat is al door anderen gedaan. En waarom zou je proberen te herhalen wat een ander al zo formidabel gedaan heeft?

Op dit blog komen alleen de resultaten. En dit is het eerste probeersel.

Ik ben begonnen met een ‘hoekhut’ uit de tutorial van Ratropolis.  Het wordt een driehoekige hut, met openingen aan alle drie de zijden, zodat de ratjes naar buiten kunnen kijken. De stof kun je kopen in een stoffenzaak, op de markt, een stoffenbeurs of online (bijvoorbeeld bij de Stoffenkraam , de Stoffenstunter of het Stoffenwinkeltje).

De eerste combinatie is in blauw en oranje. Lekker fris, zeg maar. Ik ben van plan diverse setjes te maken, aangezien de matjes geregeld gewassen zullen moeten worden.

De voorzijde van de hut, hier ben ik een opening aan het maken
De voorzijde van de hut, met de grootste opening
De voorkant van de hut, maar dan de goede kant van de stof boven
Nogmaals de voorkant van de hut, nu met de goede kant van de stof boven
Overzicht van de voorzijde en de twee zijkanten van de (driehoekige) hoekhut
Overzicht van de voorzijde en de twee zijkanten van de hut. De openingen in de zijkanten zijn ietsje kleiner
De hoekhut zoals hij eruit komt te zien, gefotografeerd van de voorkant
De hoekhut zoals hij eruit komt te zien, gefotografeerd van de voorkant

Op onderstaande foto is binnenin een satéprikker te zien, deze is er tijdelijk in gezet om de muren omhoog te houden, zodat op foto het model duidelijk uitkomt. Die prikker blijft er dus niet in.

De hoekhut van de zijkant gefotografeerd
De hoekhut van de zijkant gefotografeerd

Op de volgende foto zie je dat de hut aan kleine speldjes hangt, dat is omdat de haakjes die ik besteld heb er nog niet zijn. Maar ik adviseer om een hangmat voor 3 ratten NIET aan kleine speldjes op te hangen, gebruik hiervoor grote veiligheidsspelden of speciale haakjes (te koop bij zaken die accessoires voor ratten verkopen).

De hut in de kooi, met een tijdelijke bewoner erin
De hut in de kooi, met een tijdelijke bewoner erin

Omdat de heren er nog niet zijn, mag de Oranje-Uil het fort tijdelijk bewaken

Advertenties