Van vriendin Linda kreeg ik een bijzonder mooi verjaardagscadeau: een huswif.

Ik hoor het je denken, een wat? Een huswif. Wikipedia kent het (nog) niet, als je ‘huswif’ intypt krijg je de vraag: bedoelde u: HusseinMaar nee, ik bedoel echt een huswif.

Definitie: “Een klein etui, met een schaar, draad, naalden en andere naaibenodigdheden”. Geschiedenis: Het huswif is een handgemaakt klein etui dat meegegeven werd op reis. Dit gebeurde al vanaf de 16e eeuw. Op alle mogelijke manieren werd er handel gedreven, denk daarbij bijvoorbeeld aan de VOC, jongens en mannen waren daardoor jaren weg van huis. In hun bagage bevond zich vaak een huswif, gemaakt door de achterblijvende geliefden en waren ware kunstwerken, ze bevatten naald, draad en knoopjes waardoor men onderweg zelf verstelwerk kon doen aan de kleding.

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog hadden de mannen een huswif in hun uitrusting om kleine reparaties en knopen aan hun uniform te kunnen zetten.

Informatie van het blog van Witske Jousma.

Dit huswif kun je oprollen en sluiten met strikken. Aan de binnenkant zitten verschillende zakjes om spullen in op te bergen, waaronder een schaartje.

Het is een prachtig persoonlijk cadeau, met mijn initialen en het jaartal. Hieronder wat foto’s:

De hele huswif
Overzicht van de huswif
Detail van het borduurwerk
Detail van het borduurwerk
Speldenkussen, vast te zetten met strikjes
Speldenkussen, vast te zetten met strikjes
Kussentje aan het schaartje
Kussentje aan het schaartje – 2014
Inderdaad: als je huswif op tafel komt, is het stitching time
Inderdaad: als je huswif op tafel komt, is het stitching time

Kortom, ik ben heel blij met dit prachtige etui.

Advertenties