Zwervend over het internet kom je soms bijzondere projecten tegen. Als handwerkende (m/v) zijn er veel acties waar je aan mee kunt doen, droomdekentjes quilten voor zieke kinderen, inktvisjes haken voor couveuse baby’s, babymutsjes breien voor Save the Children, kortom, er is van alles te doen voor de handige fröbelaar(ster).

Nu kwam ik via internet een goed-knutsel-doel van een heel andere orde tegen; het maken van Sani Panti’s voor meisjes in Afrika.

Help haar om op school te blijven
Help haar om op school te blijven

Wat is een Sani Panti?
Een Sani Panti  is een (zelfgemaakt) wasbaar maandverband.

Waarom een Sani Panti?
Volgens Unicef  is een groot deel van het schoolverzuim van meisjes in Afrika rechtstreeks gerelateerd aan hun cyclus. Het gebrek aan betaalbare sanitaire producten voor meisjes zorgt voor een achterstand in hun onderwijs en het benadeelt hun productiviteit en mobiliteit als vrouwen. Door gebrek aan toiletten en stromend water hebben meisjes vaak nergens de privacy om zich te verschonen. In een aantal landen rust er een enorm taboe op het onderwerp, waardoor vrouwen en meisjes hierover niet kunnen praten.

De organisatie Little Dresses (for Africa) is een stichting die zich – naast het verspreiden van jurkjes voor meisjes – ook richt op verspreiden van wasbaar maandverband en ondergoed voor meisjes in Afrika. (jongens worden niet vergeten, voor hen zamelt men broeken in, maar de focus van deze stichting ligt op meisjes).

Op hun site vind je niet alleen patronen voor pillowcase jurkjes (jurkjes gemaakt van kussenslopen) maar dus ook voor de Sani Panti’s.

sani panti
Voorbeeld van een Sani Panti

Er zijn meerdere sites te vinden waar tips en instructies staan om zelf maandverband te maken. Kijk bijvoorbeeld eens bij Tipnut. Of google eens ‘homemade cloth pads’. Er gaat een wereld voor je open……

Zelfgemaakte cloth pads
Voorbeelden van zelfgemaakte cloth pads
Zelfgemaakte cloth pads
nog een voorbeeld van een zelfgemaakt cloth pad

Toegegeven, het is even zoeken naar de juiste materialen en een goed patroon. Het is ook een onderwerp waar je niet dagelijks bij stilstaat. Maar daarom des te belangrijker om er aandacht voor te vragen.

In het patroon van Little Dresses wordt het volgende geadviseerd:
– babyflanel voor de buitenkant
– badstof (3 lagen) of gewoon flanel (5 lagen) voor de binnenkant (absorberend gedeelte)
– waterdichte stof, PUL (polyurethane laminate)*.

*Pul (PolyUrethaanLaminaat) is waterafstotende stof die wel ademt, anders gaat het broeien. Het is o.a. te koop voor het maken van babyluiers. Ik heb één adres gevonden, De Kleine Hand.

En voor mensen die niet kunnen knutselen; al je toch wilt ondersteunen kun je dat ook met een geldbedrag doen: bij Oxfam Novib Pakt Uit kun je kiezen om een hygiënekit cadeau te doen.

Hygiënekit Oxfam Novib
Hygiënekit Oxfam Novib
Advertenties