Ik hoor het je al denken: ‘Wat nu weer? Een CAL?’

De afkorting CAL kent meerdere betekenissen. Zo staat het onder meer voor Cyberathlete Amateur League en in die betekenis wordt het in gamewereld gebruikt (toernooien voor amateurgamers, niet te verwarren met de CPL, die voor professionele gamers is). Vanuit terminologie rondom software kennen we CAL als Client Access License; een licentie dus die je nodig hebt voor gebruik van je software (want in dit leven is niets gratis, dat wisten we ook al). En in topografisch opzicht kan het staan voor CALgary – Alberta of CALifornië – USA.

Maar in de handwerkwereld staat het begrip CAL voor een haakproject, CAL betekent dan ‘crochet-along’, ofwel ‘haak mee’ (haak maar aan zou je kunnen zeggen).

Regelmatig worden er CALs georganiseerd, ik had er tot nu toe nog nooit aan mee gedaan.

Maar nu ben ik gevallen voor een project, getiteld de Spring to Summer CAL Flight of Fancy van Scheepjes(wol). Scheepjeswol zal voor veel Nederlanders een bekende klank hebben, de geschiedenis ervan gaat terug tot (voor) 1855. Ontstaan in Veenendaal, waar men begon met de productie van industriegaren en breiwol. Door de jaren heen is Scheepjeswol groot geworden, failliet gegaan, overgenomen en heden ten dage is het merk in bezit van de firma De Bondt uit Tynaarlo. Scheepjeswol noemt zichzelf het enige ‘nog levende’ Nederlandse merk breigarens. Scheepjeswol staat ook in het buitenland zeer goed bekend. Men heeft daarom ooit overwogen om (vanwege de onuitspreekbaarheid voor Duitsers, Engelsen en Fransen) de naam te veranderen, maar het merk bleek zo’n begrip, dat men ervan heeft afgezien.

Vanaf 10 juni a.s. wordt elke week op woensdag om 09.00 uur een deel van het patroon van de CAL gepubliceerd, op de speciaal aangemaakte Facebookgroep(en) en op de site van Scheepjeswol zelf. In totaal duurt de CAL 11 weken. Er zijn twee Facebook-groepen opgericht om met andere haaksters (m/v) in contact te zijn, een Nederlandstalige (met inmiddels 10.000+ leden) en een internationale (Engelstalige). De pakketten met benodigdheden zijn nu te bestellen via diverse (web)winkels en het garen is leverbaar in drie kleuren: Heron (Reiger), Hummingbird (Kolibrie) en Peacock (Pauw).

De kleur waar de pijl boven staat wordt de hoofdkleur, daarvan ontvang je zeven bollen en van de andere kleuren ontvang je een bol per kleur. Je krijgt er een label van Scheepjeswol bij, een haaknaald, siersluiting en het geheel wordt geleverd in een eco haaktas, zodat je je werk overal mee naar toe kunt nemen.

Het patroon is nog (enigszins) een verrassing, er zijn pas een paar foto’s (sneak peeks) van gepubliceerd. Het wordt dus spannend gehouden.

Wat we wel weten is dat het een grote shawl in de vorm van een parallellogram wordt, en die ontworpen is door Annelies Baes. Het garen is speciaal voor deze CAL gemaakt, dus was hiervoor nog niet te koop. De patronen komen beschikbaar in het Nederlands, Engels (UK en US terminologie), Frans en Duits. Ze zullen volledig uitgewerkt zijn, en er zijn veel extra’s, waaronder video’s, foto’s, haakschema’s en tips….. Klinkt fantastisch, toch? Ik maakte me een beetje zorgen over het niveau, of ik het aan zal kunnen, maar volgens de ontwerpster zelf is overal rekening mee gehouden, dus kunnen ook minder ervaren haakster meedoen.

Zelf heb ik gekozen voor het Heron pakket met de blauwtinten, dat ik heb besteld bij Echtstudio in Alphen aan den Rijn. Zodoende weet ik, dat ik – mocht ik onverhoopt met vragen of problemen komen te zitten- een beroep kan doen op de professionals die hier werken. Bij Echtstudio heb ik immers leren haken en onlangs ook sokken leren breien.

Overigens is de (besloten) Facebookpagina van deze CAL interactief, er worden documenten gepubliceerd die  ieder lid van de groep zelf kan bewerken. Zo is er een deelnemerslijst en er is ook een lijst van “mensen die hulp aanbieden en/of voor de gezelligheid samen willen haken”. Het leuke is, dat je daar mensen in jouw omgeving kunt vinden die op een vast tijdstip samen willen komen om te haken (ook wel een ‘haakcafé’ genoemd). Dat kunnen particulieren zijn, maar ook eigenaars van een (web) wolwinkel. Kortom, er wordt veel gedaan om er een heuse happening van te maken.

Omdat de FB-pagina speciaal door Scheepjes is gemaakt voor deze CAL, verzoeken ze deelnemers om geen reclame te maken voor andere merken en leveranciers. De patronen zijn gratis en je bent vrij om de wol van je keuze te gebruiken, je mag ook foto’s van het resultaat op de FB-CAL plaatsen, maar met de restrictie dat je geen reclame maakt. Overigens geheel terecht natuurlijk, dit is immers een Scheepjes-FB-site, dan mogen zij dat vragen. Er zijn talloze andere haak-sites waar je aan kunt haken, als je heel graag naam en toenaam van een andere leverancier wilt noemen.

Kortom, voorlopig wordt het aftellen tot 10 juni a.s.

2015 S2S CAL-button

Uit het Nederlands Dagblad van 6 juli 2013:

Scheepjeswol wordt nu in Tynaarlo gemaakt, maar vroeger was het een Veenendaals merk. Veenendaal stond vroeger bekend om zijn wolindustrie. De grootste fabriek was die van de Scheepjeswol. Het bedrijf groeide, maar ging uiteindelijk ook ten onder. Wolkammersbaas Dirk S. van Schuppen liet vanaf 1838 een deel van de garens machinaal spinnen in Leiden. Dan kon hij de wol goedkoper aan de man brengen.

Na zijn dood in 1855 loodste zoon Steven het familiebedrijf van huisnijverheid de grootschalige industrialisatie in. Al snel schafte hij een stoommachine aan voor zijn eigen wolspinnerij en later werd de wol geweven op een weeftoestel met vijf schachten. In 1906 kreeg de fabriek zijn officiële naam: N.V. Veenendaalse Sajet- en vijfschachtfabriek.vh. Wed. D.S. van Schuppen. Die naam was natuurlijk veel te lang en in de volksmond werd gesproken over ‘D.S.’ of ‘De Schup’, maar ook over Scheepjeswol. Dat laatste was een nette benaming voor Schupjeswol.

Advertenties