Wie, wat, waar? Ik hoor het je al denken. Hoezo feminisme, hoezo een poezenmuts en waarom, ja WAAROM roze?? (en; WAAR is dat patroon? Dat vind je HIER!)

Ik ga jullie een verhaaltje vertellen: Er was eens, niet zo heel lang geleden, in een land niet eens zo heel erg ver van hier, een nare man die lelijke dingen zei over vrouwen. Hoewel hij ooit tegen CNN zei: “Ik koester vrouwen, ik wil ze helpen”, doet hij al zijn hele leven vooral uitspraken die het tegendeel doen vermoeden. Een journaliste die hem hard aanpakte in een debat, noemde hij een ‘bimbo’ en hij suggereerde dat ze ongesteld was. Vrouwen die hij niet mag, noemt hij ‘varkens, honden, walgelijke beesten’, hij valt vrouwen aan op hun uiterlijk en noemt ze ‘dik en walgelijk’ of zegt over een opponent dingen als ‘wie zal er op haar gaan stemmen, met zo’n gezicht? Zie je dat al voor je als president van de VS?’. Ook schepte hij op en zei dat je vrouwen ‘gewoon in hun kruis (bij hun poes) kon grijpen’, wanneer je zo beroemd was als hij, en dat niemand daar iets van zou zeggen.

Je zou denken, iedereen vindt dat een nare man, hij zou nooit de baas kunnen worden in een democratisch land, maar toch is dat precies wat er gebeurde. Hij kreeg weliswaar niet de mééste stemmen, maar door het systeem dat het land hanteert bij verkiezingen, werd hij toch president.

Vrouwen hebben er weinig vertrouwen in, dat deze man eerlijk zal zijn en goed voor vrouwen en hun rechten gaat zorgen. En niet alleen vrouwen, maar ook andere groeperingen voelen zich bedreigd met de komst van deze president.

Women's March on DC
Women’s March on DC, 21januari 2017

De vrouwen hebben in ieder geval van zich laten horen. Op 21 januari is er wereldwijd geprotesteerd, in meer dan 30 landen gingen miljoenen vrouwen de straat op om te demonstreren voor vrouwenrechten. En om hun statement te onderstrepen, deden ze dat met een roze poezenmuts op. Inderdaad, laten we er vooral geen doekjes om winden, die muts representeert de vagina.

Let's make a pussyhat
Let’s make a pussyhat

Deze muts is een initiatief van The Pussyhat Project, dat vrouwen over de hele wereld opriep om voor de protestacties in de VS en op andere plekken zelf een roze muts te maken als symbool voor vrouwenrechten. ‘Pussyhat’ of ‘poezenmuts’ refereert opzettelijk aan het denigrerende woord voor vagina. De Nederlandse term doet dat zelfs dubbelop. Het idee erachter is dat je, door de term ‘pussy’ zélf op een andere manier te gaan gebruiken, het een nieuwe, krachtige lading geeft. Een geuzennaam, zou je het wellicht kunnen noemen.

Vrouwen zijn ook mensen...
Vrouwen zijn ook mensen…

Hoewel de protesten van 21 januari inmiddels geweest zijn, belooft de Pussyhat Project dat er meer op stapel staat. Dus er is reden genoeg om zelf alsnog een roze muts te maken. Want vrouwenrechten blijven de komende tijd meer dan ooit belangrijk, ook tijdens de verkiezingen in ons eigen landje. Op de site van The Pussyhat Project staan diverse patronen, om een muts te haken, naaien of breien. Ik heb een eenvoudig breipatroon vertaald in het Nederlands en dat is HIER te vinden.

Advertenties