Socktober Meilenweit

Via Wolhalla kocht ik het Meilenweit Merino Socktober garen van Lana Grsossa. Er is een roze versie, die symbool staat voor de ondersteuning van vrouwen met borstkanker en een groene versie die symbool staat voor ondersteuning bij eierstokkanker. Op zich een mooi initiatief. Per verkochte bol wordt een (klein) bedrag gedoneerd aan goede doelen tegen kanker in Duitsland. Wellicht een druppel op een gloeiende plaat, maar alle kleine beetjes helpen.

Het gedoneerde bedrag is niet de voornaamste reden dat ik dit garen kocht, het gaat mij eerder om aandacht voor de zaak en bewustwording rondom de ziektes.

Jaarlijks krijgen ongeveer 1.400 vrouwen eierstokkanker. Het wordt vaak laat ontdekt. Bij de diagnose heeft 3 van de 4 vrouwen al uitzaaiingen in de buik. Van die vrouwen is 5 jaar na de behandeling nog 39% in leven. (bron KWF)

Eierstokkanker is dus een echte sluipmoordenaar. Mede dankzij de donateurs van KWF is de HIPEC-methode ontwikkeld, die het aantal vrouwen die overleven, met 10% kan laten stijgen. Maar er is meer onderzoek nodig, dus meer donaties.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 18.000 mensen borstkanker. Dit is inclusief een mogelijk voorstadium van borstkanker: ductaal carcinoom in situ. Elk jaar krijgen zo’n 2.400 mensen dit voorstadium. Dit kan borstkanker worden. Daarom krijgen deze mensen wel een behandeling. (bron: KWF)

De afgelopen 60 jaar is de overlevingskans van borstkanker flink verbeterd. Van 52% toen, naar 89% nu! Dit alles mede dankzij onderzoek dat gefinancierd kon worden met donaties. Doneren heeft dus wel degelijk zin.

Het is vooral een kwestie van een lange adem. Het kost tientallen jaren onderzoek voor verbetering plaatsvindt. Maar elke kleine stap voorwaarts, is er één.

Samenstelling: 75% scheerwol merino / 25% polyamide
100 gram – 420 meter
Machinewasbaar 40 graden
Naald nummer 2,50 – 3,00
1 bol voor sokken t/m maat 45

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.